Шұжық өнімдері Қазақстан халқы арасында өте танымал. Дүкендерде кез келген талғамға арналған шұжық, сырделка, шпікачка және шұжықтардың үлкен таңдауы бар. Алайда, өнімнің басым бөлігі бізге көрші елдерден әкелінеді. Мысалы, 2023 жылы Қазақстан 45 мың тонна шұжық өнімдерін импорттап, бар болғаны 314 тонна өнімді экспорттады. Осы уақытта мемлекеттік және екінші деңгейлі банктердің қолдауымен жергілікті кәсіпорындар осы салада өз позицияларын нығайтуда. Жыл басынан бері елімізде шұжық өнімдерін өндіру 2,3%-ға артып, 32,8 мың тоннаға жетті.
Абай және Шығыс Қазақстан облыстарының нарығындағы ойыншылардың бірі - 2018 жылдан бастап халықты дәмді әрі сапалы шұжық, жартылай фабрикат және деликатеспен қамтамасыз етіп отырған "Масаева" жекеменшік кәсіпорны. Жақында компания цехқа арналған жаңа инновациялық жабдықты сатып алды, ол шығарылатын өнімнің сапасын жақсартып, өндіріс ауқымын кеңейтеді. Біздің басылымға берген сұхбатында компанияның негізін қалаушы Асель Масаева қатаң бәсекелестік жағдайында табысты бизнес құру туралы айтып берді.
– Сіздің компанияңыз шұжық өнімдері мен жартылай фабрикаттар нарығында қашаннан бері жұмыс істейді? Неліктен шұжық бизнесіне инвестиция салуға шешім қабылдадыңыз?
– Менің мамандығым – тамақ өндірісінің технологы. Өз компаниямды ашқанға дейін аймағымыздағы ірі шұжық цехтарының бірінде өндіріс басшысы қызметін атқардым. Бұл лауазымда үлкен ұжымды басқардым, цехтың үздіксіз жұмысын қадағаладым және шығарылатын өнімнің сапасын бақыладым. Белгілі бір уақытта өз кәсіпорнымды ашып, алға жылжу керектігін түсіндім. Ет өңдеу саласындағы бай тәжірибемді ескере отырып, шұжық цехын ашу шешімі толығымен негізделген шешім болды.
2018 жылы өз бизнесімді ашу туралы арманым жүзеге асты. Біз үш жұмысшысы бар шағын цех ретінде бастадық. Содан бері біз өз позициямыздан айрылмай, өндірісімізді кеңейтіп, шығаратын өнімдеріміздің ассортиментін ұлғайтып келеміз. Қазіргі уақытта компанияда 15 тәжірибелі маман жұмыс істейді, олар тікелей біздің дәмді және сапалы шұжықтарымызды, деликатестерімізді және жартылай фабрикаттарды өндірумен айналысады. Цех аптасына 5 күн, 8 сағаттық ауысымда жұмыс істейді.
– Цехтың өндірістік қуаты қандай?
– Жас әрі шағын ұйымда жұмыс істегендіктен, біз әзірге айтарлықтай көрсеткіштер мақтана алмаймыз. Біздің басты мақсатымыз – өніміміздің сапасы. Цехта ауысымына 1 тоннаға дейін өнім шығарылады. Біз дәстүрлі ГОСТ рецепті бойынша жұмыс істейміз, барлық санитарлық нормалар мен Кеден одағы талаптарын қатаң сақтаймыз. Өнімдерімізді өндіруге тек сапалы және шынайы сиыр етін қолданамыз.
– Қандай өнімдерді өндіресіз?
– Компания әр түрлі ет түрлерінен үлкен ассортиментте өнімдер шығарады.
Мұздатылған жартылай фабрикаттарға келетін болсақ, ол шашлык еті, пельмени мен манты. Қымыз етінен шұжық, қазы, пісірілген және ысталған қымыз етін жасаймыз. Ассортиментте тауық етінен жасалған өнімдер де бар: пісірілген-ысталған тауық жартылай фабрикаттары және дәмді тауық рулеттері. Сонымен қатар біз шошқа етінен жасалған деликатестерді де өндіреміз: пісірілген-ысталған мойын, карбонад, жамбас, көкөніс, қабырға және престелген ет. Біздің өнімдер қатарында жартылай ысталған шұжықтар («Австрия», «Югославия», «Украина», «Бұрынғы» және т.б.) және пісірілген-ысталған шұжықтар да бар («Сервеләт» және «Мәскеулік»). Бізде сіз ең дәмді пісірілген шұжықтарды, тосқыштарды, қабықтарды және шпікачка сатып ала аласыз.
Айта кету керек, шпікачка біздің клиенттеріміздің арасында ең танымал және өндірістің шамамен 40-50% құрайды.
– Шикізатты қайдан аласыз?
– Жеткізушілерді таңдағанда біз бірінші кезекте ұсынылатын шикізаттың сапасы мен баға саясатқа назар аударамыз. Шикізаттың барлығын дерлік біз Абай, Шығыс Қазақстан және Солтүстік Қазақстан облыстарындағы отандық шаруашылықтардан сатып аламыз. Бұл сенімді және тексерілген жеткізушілер, олармен біз бірнеше жылдан бері ынтымақтастық жасап келеміз.
– Сіздің саладағы бизнесті дамыту қаншалықты қиын?
– Шұжық өнімдерін өндіру процесі өте күрделі, технологияға тәуелді және бекітілген стандарттарға қатаң сәйкес түрде орындалуы керек. Өнімді шығарғаннан кейін бізден оны тұтынушыларымызға жаңадан жеткені туралы қатаң қадағалаймыз. Бұдан бөлек, ол үлкен қаржылық шығындарды талап ететін бизнес. Көп уақыт біз қолданатын жабдықтың барлығы еуропалық өндірістен келеді. Жабдықтаушы материалдардың көбісі: бөлшектер, дәмдеуіштер, қабықтар, қаптама материалдары да Еуропа елдерінен әкелінеді.
– Өнімдеріңізді қайдан сатып алуға болады?
– Қазіргі уақытта өнімдерімізді біз Абай және Шығыс Қазақстан облыстарында сату жасаймыз. Ұзақ қашықтықтарға өнімдерді тасымалдау үшін нақты қаптама жабдықтары қажет. Болашақта біз осындай жабдықты сатып алуды және өз өнімдерімізді Қазақстанның ең алыс аймақтарында сату мен көрші елдерге де экспорттауды жоспарлап отырмыз.
– Сіздің салаңыздағы бәсекелестік ортаны қалай бағалайсыз?
– Біздің саладағы бәсекелестік едәуір жоғары. Негізгі бәсекелестеріміз – ресейлік және Беларусь елдерінің компаниялары, олардың импорттық шұжықтары қазақ дүкендерінің сөрелерінде айтарлықтай үлес алады. Ішкі нарықтағы позициям-ды күшейту үшін біз өніміміздің сапасын жақсартуға баса назар аудардық. Осы мақсатта 2020 жылы АО «Нурбанктың» қаржылық қолдауымен белоруссиялық өндірістен шұжық прессі сатып алынды. 2024 жылы тағы да Нурбанкке жүгініп, Еуропалық өндірушіден жоғары жылдамдықты вакуумды кескіш сатып алу үшін екінші несие алдық. Несиеи пайызы «Даму» қоры арқылы субсидияланды. Жаңа кескіштің арқасында арнайы ұсақталатын ет жақсы әрі дәмді болады.
– Неліктен кредит алу үшін Нурбанкті таңдадыңыз?
– Біз шұжық прессін алу үшін бірінші несиені алу үшін қаламыздағы көптеген банктерге жүгіндік. Басқа банктер біздің жобамызға қызығушылық танытпады, ал Нурбанктің менеджерлері бірден бізден қажетті құжаттарды сұрады. Несие рәсімдеу тез және артық бюрократиясыз өтті. Бірінші несиені төлегеннен кейін, вакуумды кескіш сатып алу үшін екінші несие алдық. Бізге көп мақсатты жүзеге асыру күтіп тұр және алдағы жобаларымыз үшін Нурбанкпен ұзақ мерзімді ынтымақтастық құрылымын жалғастырғымыз келеді.